Politicianul de Sălaj şi containerul de pe Facebook

Reţelele de socializare, în special celebrul Facebook, au devenit în ultimii ani un adevărat câmp de luptă pentru cele mai măreţe cauze sau interese. Se câştigă notorietate, faimă, simpatie sau, dimpotrivă, se cade în penibil sau derizoriu, via uitare definitivă. Fiecare după posibilităţi, după isteţime, tact sau “forţă de PR” (public relations) aflată în spate, pe post de maşinărie.

În judeţul Sălaj sunt peste 66.500 de utilizatori de facebook înregistraţi, care şi-au setat la profil “municipiul Zalău” sau una din localităţile judeţului. Numărul sălăjenilor care deţin un cont de facebook este însă mult mai mare, având în vedere faptul că mulţi dintre ei nu mai locuiesc în ţară, îşi au domiciliile în alt judeţ dar sunt direct interesaţi de ceea ce se întâmplă în locul de baştină. Politicienii noştri încep şi ei să simtă gustul facebook-ului şi realizează că atâta timp cât se câştigă alegeri prezidenţiale pe facebook, un fotoliu la Primărie sau Consiliul Judeţean nu reprezintă chiar o stea de neatins. Deşi prezenţa pe facebook a candidaţilor sălăjeni la funcţiile de conducere din municipiu şi judeţ este una destul de timidă, rândurile încep să se strângă şi mobilizarea capătă, pe măsură ce campania electorală se apropie, forme curajoase.

 O platformă prea puţin exploatată de politicenii sălăjeni

Activitatea pe facebook a candidaţilor sălăjeni este însă una care lasă mult de dorit, comparativ cu cea a candidaţilor din alte municipii – de Bucureşti nici nu mai amintim. Numărul de like-uri la pagini nu impresionează însă la cum se mişcă lucrurile şi la ce permutări şi rocade asistăm, ne putem aştepta la o explozie a activităţii pe această platformă de socializare devenită arma secretă a oricărui candidat isteţ şi pregătit. Ionel Ciunt, candidatul PSD la Primăria Zalău, are 920 de „fani” pe facebook. Chiar dacă se situează pe primul loc la numărul de like-uri la pagină dintre toţi candidaţii la Primăria municipiului, pagina nu impresionează prea mult. Deocamdată. Postările sunt destul de rarisime, subiectele sunt înţepenite, de multe ori lipsite de “vână” sau inedit. Întâlniri cu pensionarii (!), poze de la discursuri, urări de bine de Ziua Poliţiei sau Ziua Apei. Şi cam atât.

 Peneliştii se desfăşoară pe mai multe fronturi, toate cu un scop comun

Contul oficial de Facebook al candidatului PNL Valeriu Crişan are 560 de like-uri. Admitem că pagina nu are o vechime prea mare fiind, cum se zice, în plină expansiune, însă chiar şi aşa, ca să-ţi lansezi promisiunile conştient fiind că doar 500 de sălăjeni au acces la ele, nu e ceva care să te facă să sari în sus de bucurie. Postările nu sar din şabloane, sunt destul de rare, o dată la două-trei zile şi, la fel ca în cazul candidatului PSD, nu dau pe spate prea mulţi utilizatori. Fotografiile sunt în cea mai mare parte trase de păr, fără mesaj convingător, cu baloane şi mulţimi de oameni în spatele candidatului, marşând pentru cauze mai bune. Valeriu Crişan are însă la dispoziţie şi platforma “Sălăjenii Contează” (cu 775 like-uri), acolo unde expune printre altele, şi proiectele sau intenţiile pe care partidul le are, multe din ele cunoscute publicului de peste 12 ani.

Candidatul la funcţia de preşedinte de Consiliu Judeţean, Lucian Bode, se poate lăuda cu un număr frumos de like-uri la pagină, peste 1.300. Bode beneficiază şi de “atmosfera” de Capitală dată de prezenţa sa în Parlament sau în diverse întruniri la nivel înalt, din Bucureşti. Deşi sălăjenii nu-i au la suflet pe mitici, asta nu înseamnă că rămân indiferenţi la ceea ce se întâmplă în Bucureşti pentru că, vrem – nu vrem, de acolo pornesc, în mare parte, şi “bubele”, dar şi şansele noastre. Lucian Bode mai dispune – el sau altcineva – de un „cont apendice”, o pagină denumită tot “Lucian Bode”, dar care are doar 170 de like-uri. Acest gen de pagini trebuie evitat pentru că, pe lângă faptul că se creează o confuzie între pagini, există riscul ca pagina principală, cea adevărată, să piardă fani şi să aibă de suferit de pe urma pagini tip “xerox”, care, mai ales dacă nu aparţine persoanei în cauză, poate conţine mesaje urâte, denigratoare sau menite să-l tragă în jos pe respectivul politician.

Un alt candidat, Gheorghe Stanciu, are în puşculiţa electorală 362 de fani. Postările sunt slabe, tot peretele e tapetat cu bannere albastre pline de dungi şi săgeţi obositoare, sloganuri electorale care nu conving câtuşi de puţin, ci mai degrabă enervează.

Dorel Labo, candidatul PNŢCD la funcţia de primar al Zalăului şi renăscut politic din propria cenuşă, nu are o pagină oficială, însă în mod surprinzător articolele pe care le postează din prorpie iniţiativă sau pe care le distribuie, preluate din presă, au un impact destul de mare la public, mai ales comparativ cu cel pe care îl au postările ceilalţi candidaţi. Trebuie ţinut cont şi de faptul că Labo are în spate un partid lipsit de forţă în acest moment, iar expunerea sa în mediul on-line este una destul de limitată. O idee salutară în privinţa candidaturii sale ar fi, în mod categoric, o activitate susţinută şi bine pusă la punct. Nu ar fi prea târziu nici apariţia unei pagini oficiale în care partidul să bage nişte bănuţi şi care să fie împrăştiată în mediul on-line în regim de urgenţă.

 Facebook se hrăneşte cu carismă, inedit, şi un strop de “nebunie”

Fazakas Nicolae, candidatul UDMR, nu-şi abandonează discreţia şi modestia nici pe facebook, nu are o pagină oficială şi, mai mult ca sigur, nici nu va avea. Pe pagina personală nu face deloc tam-tam în privinţa candidaturii sale la fotoliul de primar al Zalăului. Dacă s-ar ridica vreodată monumentul policiticanului discret, cu siguranţă acesta ar avea chipul lui Nicolae Fazakas. Nici Şimleul nu se lasă mai prejos, fiind cunoscut oricum ca un oraş cu o activitate on-line demnă de Cartea Recordurilor. Septimiu Turcaş are 1.320 de fani pe facebook, fostul, actualul şi foarte posibil viitor primar al Şimleului are o pagină ceva mai dinamică, mai colorată. Este singura pagină a unui politician unde vezi şi chestii serioase, dar şi postări muzicale, vesele, feţe ceva mai destinse, voie-bună şi bineînţeles, eterna carismă a edilului – o armă pe care soarta nu le-a dăruit-o, din păcate, tuturor.

 Niciodată să nu spui “niciodată”

Ultimul personaj, dar nu cel din urmă, care nu poate fi încadrat (deocamdată) în categoria candidaţilor, este actualul primar al Zalăului, Radu Căpîlnaşiu. Până la sosirea veştilor concrete de la instanţă, astfel încât actualul edil al Zalăului să ştie concret dacă situaţia e albă sau neagră, nu putem vorbi despre el ca despre un viitor candidat la Primăria Zalău. Deşi ştim bine că niciodată nu trebuie spus “niciodată”. De departe, Radu Căpîlnaşiu este campionul „facebook” în rândul politicienilor, cu 5.160 de fani la pagina sa şi cu o activitate întinsă pe peretele reţelei, pe mulţi ani. Cu toate acestea nici pagina lui, din păcate, nu este una care să atragă foarte mult, iar dacă e aşa cum se zvoneşte, cum că pe ultima sută de metri acesta va candida din nou, pagina are nevoie urgent de o cosmetizare în profunzime şi de postări mai dinamice, mai atractive, lipsite de înţepeneala socialistă a unor comunicate în care oamenii nu mai cred şi care plictisesc. Căpîlnaşiu trebuie să-şi folosească, în cazul în care va candida, tot arsenalul de imagine şi simpatie de care dispune şi să-şi reconfigureze pagina de facebook astfel încât aceasta să convingă o dată în plus, poate pentru ultima dată, că e “cea mai tare din parcare”. În privinţa înscrierii sale în cursa electorală rămânem însă rezervaţi, este foarte posibil ca actualul primar al zalăului să nu-şi mai dorească literalmente să mai fie primar aşa cum este foarte posibil ca decizia sa să depindă exclusiv de veştile pe care le va avea peste câteva zile de la Instanţă.

În concluzie, politicenii sălăjeni au încă multe de învăţat, de ajustat, de cosmetizat şi mai ales de schimbat în concepţii, tactică, modalitate de adresare şi activitate în mediul on-line. Fiecare îşi poate pune la pământ contracandidatul printr-o tactică bine gândită, de obicei în grup şi nu doar după propriul cap, prin acţiuni mai realiste, mai calde, menite să-i apropie de oameni. Prin fotografii şi mesaje mai sincere şi mai spimple. Nu ştiu câţi dintre ei sunt conştienţi de impactul acestei platforme în deciziile electorale ale cetăţenilor, mai ales în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, adică… majoritatea. Însă dacă vor să convingă, atât cât se mai poate, dacă vor să mai adauge o şansă mare (poate cea mai mare!) celor pe care deja le au, trebuie să regândească apariţia în mediul online, de la fotografii, textele care le însoţesc şi până la mesajele subliminale pe care le pot transimte, cu condiţia ca ei să cunoască câte ceva din toate aceste tactici care, iată, s-au dovedit a fi decisive pe la case mai mari.

 Elementul-surpriză şi ieşirea din tiparele ruginite

Trebuie renunţat urgent la sloganuri paşoptiste, la îndemnuri ipocrite, cu risc de discriminare pe alocuri (vezi discursurile unui candidat cu privire la avorturi, la ceea ce înseamnă o familie şi cine trebuie să o compună şi multe altele) care oricum nu interesează pe nimeni şi nu fac decât să trimită candidatul în negura timpului de mult apus, în pas alergător. Sălăjenii ştiu foarte bine cum să-şi trăiască vieţile şi, mai ales, lângă cine. Ştiu ce le face bine şi ce nu, ce îi face fericiţi şi ce nu. Îndemnurile citite din materiale preoţeşti sau cele decupate din manualele de etică de lemn nu vor face decât să scadă cota de prestigiu şi credibilitate a candidaţilor noştri care mai au multe de învâţat de la colegii lor din oraşe mai mari, sau de la cei de peste hotare, care nu ştiu ce să mai facă ca să intre în graţiile tuturor celor care prin prezenţa lor, compun o urbe, o societate. Indiferent că sunt români, maghiari, poeţi, femei de serviciu, pocăiţi, credincioşi, atei, amanţi, rebeli, tineri sau maturi şi indiferent de preferinţele sociale, electorale, religioase, sexuale sau de oricare alt fel.

Un candidat care ştie să le zâmbească sincer tuturor şi să găsească pentru fiecare o vorbă bună, dar mai ales un răspuns, o soluţie sau o mână de ajutor, un plan de viitor credibil şi sustenabil este un candidat care va câştiga nu doar fani pe facebook ci îşi va atinge chiar scopul pentru care el este acolo, pe o pagină oficială. vremea promisiunilor deşarte şi a învăţămintelor spuse la microfon, a trecut de mult. Revenind la subiectul acestui material, politicianul –candidat trebuie să fie, pe cât posibil, un  ales al tuturor, să placă unui număr cât mai mare de cetăţeni, să fie deschis, credibil, fără măşti, lipsit de prejudecăţi ruginite sau de poveţe culese din lada străbunicii, care nu mai au nicio legătură cu realitatea prezentului nostru.

3 Thoughts to “Politicianul de Sălaj şi containerul de pe Facebook”

  1. Anonim

    macar unii nu-si cumpara like si vizualizari ca bode , capilnasi si crisan. si cati sunt zalauani, ia verificati apoi vorbiti de simpatii si aprecieri. ca de mereti printre blocuri toti cu facebook si fara facebook ii injura pentru gropi, trotuare, parcari etc. pe penelisti, desigur

    1. No Name

      Draga Anonim!
      Injuratul este sport national. Ar fi mai constructiv, daca fiecare in loc sa injure, ar matura in fata casei sale. Tot orasul ar fi mai curat si mai linistit. Despre gropi, doar atat, au fost, si vor fi, si se vor astupa, se va trage in noi covor asfaltic, sau trotuarele se vor pava. Doamne Ajuta!

  2. nu conteaza unde locuiesc

    sunt cei mai slabi candidati pe care i-a avut vreodata Zalaul, numai „caractere” unul si unul…toti o apa si-un pamant…nicio candidatura nu pare sincera…

Leave a Comment